Drie stappen naar een volwaardige installatie
De regelgeving geeft eigenaren enige ademruimte door de verplichte installatie in drie fasen uit te voeren. Hier is hoe het werkt:
Stap 1: Basisinstallatie tegen 30 juni 2025
De eerste deadline is 30 juni 2025. Tegen die tijd moet je minimaal een basisinstallatie operationeel hebben. Dit betekent dat minstens de helft van de volledige installatie geïnstalleerd moet zijn. Concreet komt dit neer op minstens 12,5 Wp/m² aan zonnepanelen, wat ongeveer 10% van de totale horizontale dakoppervlakte van je gebouw beslaat.
Stap 2: Uitbreiding tegen 1 januari 2030
De tweede stap moet voltooid zijn tegen 1 januari 2030. Tegen deze datum moet minimaal driekwart van de volledige installatie operationeel zijn. Dit betekent een uitbreiding naar minstens 18,75 Wp/m² aan zonnepanelen.
Stap 3: Volledige installatie tegen 1 januari 2035
De laatste stap is om tegen 1 januari 2035 de volledige installatie operationeel te hebben. Dan moet je minstens 25 Wp/m² aan zonnepanelen hebben geïnstalleerd.
Wat als je al in 2021 de drempel hebt overschreden?
Als je al in 2021 de drempel van elektriciteitsafname hebt overschreden, krijg je nog steeds de mogelijkheid om de verplichte installatie van zonnepanelen volgens het bovenstaande schema uit te voeren. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met plannen en implementeren, zodat je voldoet aan de komende deadlines en tegelijkertijd profiteert van de voordelen van zonne-energie.
Waarom deze verplichting?
De verplichting om zonnepanelen te installeren is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Door te investeren in zonne-energie, helpen gebouwen met hoge elektriciteitsafname niet alleen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar profiteren ze ook van lagere energiekosten op de lange termijn.
Website laten maken door marketing agency Swift.